Søk
  • Lisbeth - Din netthjelper

Konkurranser på Facebook - hva er lov?

Du har sikkert sett konkurranser på Facebook. Et flott bilde med et motiv som frister. Lik og del, og tagg en venn for å vinne. Men visste du at noe av dette ikke er lov? Slik er reglene for konkurranser.


Ost og kjeks
Ost og kjeks for to

Å ha en konkurranse på Facebook kan tiltrekke mange brukere og potensielle kunder, og du kan nå ut til et stort publikum. Hensikten med en konkurranse er å nå ut til så mange som mulig. Men, det er viktig å huske på å følge norske lover og Facebooks retningslinjer.


Når du oppretter en konkurranse, så er det visse ting som er påkrevd.

Først er det viktig å oppgi betingelsene for konkurransen. Disse skal angi blant annet dato for kåring av vinner og eventuell aldersgrense for deltagere. Hvis det er en lokal konkurranse der vinneren må hente en fysisk premie, f.eks. ost og kjeks for to, så skal dette også opplyses.


Det er påkrevd fra Facebook at man skal oppgi at konkurransen «på ingen måte sponses, støttes, administreres av eller har noen tilknytning til Facebook». Det er også viktig at retningslinjene sier at hver deltager fritar Facebook.


Du kan legge ut konkurranser hvor du vil; på profilen din, siden, gruppen og i arrangementer. Men du har faktisk ikke lov til å be andre om å dele konkurransen eller tagge venner for å vinne. De må gjerne dele og tagge, men dette kan ikke være en del av kriteriene for å vinne konkurransen. Dessuten får man ikke flere vinnermuligheter av å dele eller tagge et innlegg, det er heller motsatt. Færre deltakere gir flere vinnermuligheter. Ikke la deg lure, men ikke lur andre heller.


Hvis du har deltatt på konkurranser, har du kanskje opplevd å komme til et skjema som må fylles ut med navn, e-post og telefonnummer før du kan sende det inn. Hvis du ønsker at dine deltagere skal fylle ut et slikt skjema, så er du pliktig til å informere om hva disse personopplysningene skal brukes til. Du kan ikke lage et skjema og innhente disse dataene til konkurransen, og deretter bruke de til å sende ut nyhetsbrev. Da må deltageren aktivt bekrefte at de samtykker til slik lagring av personopplysninger, og at de ønsker å motta nyhetsbrev. Det er dette som går under GDPR – personvernforordningen.


Eksempel på hva som ikke er lov:

Vil du vinne ost og kjeks for to? Lik og del innlegget. Tagg en venn du vil dele premien med.


Eksempel på hva som er lov: Vil du vinne ost og kjeks for to? Vi trekker en vinner fredag 11.september blant de som liker eller kommenterer dette innlegget, og premien må hentes i vår butikk her i Lilleby. Denne konkurransen er på ingen måte sponset, støttet, administrert av eller har noen tilknytning til Facebook.

Hvis du ønsker hjelp til å opprette en konkurranse, ta gjerne kontakt eller bruk kommentarfeltet til spørsmål.


Her kan du lese litt mer om konkurranser på Facebook.

16 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle